Skuteczne warzywne i owocowe maseczki na problemy skórne

W sezonie letnim, kiedy świeżych warzyw i owoców mamy pod dostatkiem, warto skorzystać z ich upiększających właściwości i zrobić naturalną maseczkę na twarz. Świeże warzywa i owoce bogate w witaminy i przeciwutleniacze, szybko i skutecznie poradzą sobie z takimi problemami, jak: poszarzała cera, rozszerzone pory skórne, plamki i przebarwienia oraz nadmierne przetłuszczenie i błyszczenie się skóry.

Poszarzała skóra nabierze zdrowego kolorytu dzięki maseczce z jabłka. Aby ją przygotować potrzebne będzie duże jabłko, łyżka śmietanki i łyżeczka miodu. Jabłko zetrzyj bardzo drobno na tarce. Następnie dodaj śmietankę oraz miód i dobrze wymieszaj. Maseczkę nanieś na twarz, a po 15 minutach zmyj letnią wodą. Cera rozjaśni się, będzie świeża i promienna.

Jeżeli Twoim problemem są rozszerzone pory skórne, sięgnij po czerwone porzeczki. Rozgnieć trzy łyżki porzeczek widelcem, dodaj łyżeczkę twarożku lub gęstej śmietanki oraz łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Maseczkę nałóż na twarz na 10-15 minut. Następnie zmyj letnią wodą. Cera będzie odświeżona, a pory oczyszczone i domknięte. W sezonie warto stosować taką maseczkę regularnie dwa razy w tygodniu. Poprawi to znacznie stan cery.

Dobrym sposobem na rozjaśnienie plamek i przebarwień na skórze jest zastosowanie maseczki z natki pietruszki. Natkę wystarczy drobno posiekać, wymieszać i sokiem z połowy cytryny oraz łyżeczką mąki ziemniaczanej, a następnie nałożyć na plamki i przebarwienia. Po 15 minutach papkę zmyj letnią wodą. Maska z pietruszki stosowana regularnie daje bardzo dobre efekty. Warto spróbować.

Wiele osób boryka się, zwłaszcza w okresie letnim, z nadmiernym błyszczenie skóry twarzy. Jest na to rada. Sięgnij po pomidora. To niezwykłe warzywo pomoże uregulować produkcję sebum, lekko rozjaśni cerę i doda skórze energii. Obranego pomidora zgnieć widelcem lub rozdrobnij blenderem. Dodaj do niego łyżeczkę soku z cytryny oraz łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Pomidorową papkę nałóż na twarz na 15 minut, a następnie spłucz letnią wodą. Stosuj 2-3 razy w tygodniu.

Pamiętaj by owoce i warzywa na maseczkę dokładnie umyć. Jeśli pochodzą z nieznanego Ci źródła to, jeśli to możliwe, lepiej je również obrać ze skórki. Naturalną maseczkę zużyj od razu po przygotowaniu. Nie nadaje się ona do przechowywania.

Dzięki naturalnym, pełnym witamin maseczkom wzmocnisz skórę i będziesz wyglądać pięknie przez lata.

Dodaj komentarz